Mijn eerste mozaïek werkstuk

Mijn eerste mozaïek werkstuk

8 oktober 2019 Door Remco

Mijn eerste mozaiekstuk, een hagedis

Mijn eerste mozaïek werkstuk heb ik in 2005 gemaakt, zonder les of workshop. Ik kwam voor het eerst met mozaïek in aanraking toen ik een mozaïek stuk van dichtbij zag bij een vriendin thuis. Ik ben altijd al creatief geweest en toen ik dit zag, wist ik meteen dat mozaïeken echt iets voor mij was!

Mijn vriendin gaf me een paar tips over welk gereedschap ik moest gebruiken en erna ben ik direct naar de winkel getogen. Vol enthousiasme maar zonder enig benul van de moeilijkheidsgraad van mijn gekozen voorbeeld ben ik aan een achteraf gezien te moeilijk mozaïek werkstuk begonnen…

Al doende leer je echter veel over de te maken valkuilen. Heel belangrijk is bijvoorbeeld dat je bij verschillende tegelsoorten dezelfde dikte hanteert voor een effen verloop van je mozaïek werk. Ook moet de ondergrond helemaal glad zijn en het liefst een beetje ruw, zodat de lijm goed houdt.

Mijn eerste werkstuk was een hagedis die ik uit een voorbeeldenboek voor mozaïek had gehaald. Zie hieronder het resultaat:

 

Hoewel hij goed gelukt is voor een beginnend mozaïek werkstuk, zie je pas veel later de schoonheidsfoutjes die een leek waarschijnlijk niet opvallen.

 

Veelvoorkomende beginnersfoutjes met mozaïeken 

  • Veel beginners maken de fout om de mozaïekstukjes verkeerd te knippen, zodat er gekartelde randjes ontstaan die je naderhand weer moet bijschaven.
  • Door het gebruik van een te gladde of juist onregelmatige ondergrond voor je mozaïek werkstuk kan de lijm niet goed pakken.
  • Ook de kleurencombinatie is heel belangrijk om je mozaïek werk tot een mooi geheel te maken. Allereerst moet je bedenken wat de hoofdkleuren van het te maken patroon zijn, maar ook heel belangrijk is de achtergrondkleur. In de meeste gevallen is dit een lichte kleur om het patroon beter uit te laten komen.
  • Ook de kleur van de voeg is heel bepalend voor het eindresultaat. Meestal benadert de kleur van de voeg de kleur van de achtergrond.

Voor mijn eerste werkstuk heb ik best wel veel tijd nodig gehad voordat het laatste stukje geplakt was, maar mijn passie stond aan het beginstadium van een langdurige verslaving. Inmiddels (zes jaar verder) heb ik al tientallen mozaïek werkstukken gemaakt en ben ik heel wat kennis rijker over wat wel en niet handig is!