Mozaiek bloempotten

Mozaiek bloempotten

21 februari 2020 Door Leen v. Dorp

Onlangs heb ik een set bloempotten gemaakt van mozaïek. Een met een vlinder en de ander met een haan. Ik heb deze gemaakt van wandtegels, behalve de boven- en onderrand van de bloempotten. Die heb ik gemaakt van vloertegeltjes. Deze zijn beter bestand tegen de vorst en bovendien hebben randen altijd meer te lijden en vloertegels zijn uiteraard veel harder gebakken dan wandtegels. Allereerst is de soort lijm die je gebruikt heel belangrijk, vooral bij mozaïek wat buiten staat, omdat ze veel te lijden kunnen hebben van weersinvloeden. Beter is dan ook om, als de gelegenheid zich voordoet, ze binnen te zetten in de winter.

Voor binnen had ik al eens een paraplubak gemaakt. 

 Paraplubak of plantentafel

Bloempot mozaïek

Wandtegels en voegen kunnen namelijk in de winter kapot vriezen als er veel vocht in de tegels zit. De laatste tijd gebruik ik vooral Siliconenkit. Hier heb ik goede ervaring mee. Het hecht nl. heel goed op bijna alle ondergronden. Een pot is altijd lastiger te maken dan iets op een vlakke ondergrond. Hoe kleiner de (ronde) pot, hoe kleiner de stukjes mozaïek moeten zijn, anders krijg je uitstekende punten, waar je je aan kunt bezeren. Bovendien is het niet mooi als de oppervlakte niet glad is. Het vergt dus nogal wat tijd om een grote bloempot te mozaïeken. Bij storm is het ook belangrijk dat je goed oplet dat deze niet op de wind staat. Als de mozaiek bloempot omwaait is er bijna altijd schade.

Maak je een pot met afbeelding, zoals hierboven genoemd (vlinder/haan) dan is dit veel meer werk dan dat je een patroontje op de pot maakt. Goed beschouwd is het uurtarief van bovenstaande klus erg laag omdat het zeer arbeidsintensief is, maar aangezien ik het leuk vind om eens af te wisselen, waag ik me hier soms aan. Kijk onder het kopje “vazen” en je vindt nog een aantal potten c.q. vazen die ik in het verleden gemaakt heb.

 

bloempot mozaiek