Mozaiek tafels

Mozaiek tafels

8 oktober 2019 Door Remco

Als je om je heen kijkt in huis, op straat of op het werk, dan valt op dat tafels belangrijke meubelstukken zijn in ons leven. Je gebruikt ze als bijzettafeltje, als salontafel, als tuintafel en je eet eraan. Bepaalde tafels hebben een afwijkende naam gekregen, maar in principe blijven het tafels.

Een marktkraampje bijvoorbeeld is eigenlijk niets anders dan een overdekte tafel en wat dacht je van een werkbank, tekentafel of bureau? Zelfs als we onszelf ontspannen met bijvoorbeeld een rondje biljarten of een partijtje poker, dan nog hebben we tafels nodig. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarin tafels een grote rol spelen.

Een bescheiden, maar belangrijk meubelstuk als een tafel is een heel geschikt object voor het geven van een persoonlijke toets. Dat kan uitstekend met behulp van mozaïek, omdat mozaïek zo flexibel te gebruiken is. Natuurlijk geldt dat niet voor elk type tafel. Een met mozaïek ingelegd bureaublad is nou eenmaal niet handig als je iets op een blad papier wilt schrijven.

Maar dan nóg blijven er genoeg soorten tafels over die geschikt zijn voor de toepassing van mozaïek. Mozaïektafels kom je tegen in allerlei soorten, vormen en maten. Dat kan lopen van een statige mozaïek salontafel, via een vrolijk mozaïek bijzettafeltje tot aan een mozaïek tuintafel met landelijke uitstraling aan toe.

 

Mozaiek tafels: zou oud als de weg naar Rome

“Een mozaiek tafel is een meubelstuk met een vlakke bovenkant en één of meerdere poten, dat gebruikt wordt als een oppervlak om aan te werken of om voorwerpen op te zetten”. Deze definitie van een tafel is behoorlijk saai en een beetje incompleet. Ondanks dát geeft deze omschrijving aardig weer wat er in heden of verleden onder de norm “tafel” valt of viel.

mozaiek tafels

De “tafels” van de oude Egyptenaren waren vaak niet meer dan stenen platforms om bepaalde objecten van de vloer te houden. De antieke Grieken en Romeinen maakten daarentegen veelvuldig gebruik van tafels, maar dat had voornamelijk te maken met hun eetcultuur. Bij formele Romeinse etentjes lagen de gastheer en –vrouw en de gasten op ligbanken die in een U-vorm waren opgesteld.

In de open ruimte tussen de ligbanken stonden een aantal kleine tafeltjes of één grote mozaiek tafel. Hierop waren allerlei heerlijkheden uitgestald waarvan de gasten zich konden bedienen. Die heerlijkheden werden voortdurend aangevuld door slaven. Afgekloven botjes, graten en ander etensafval werden achteloos op de grond geworpen, zodat de slaven die later konden opruimen. In dat opzicht waren de Romeinen niet zó erg beschaafd!

In latere perioden en zeker in de zeventiende en achttiende eeuw werden tafels steeds weelderiger uitgevoerd en ingelegd met de meest kostbare houtsoorten. Bovendien ontstonden er veel verschillende tafelsoorten die varieerden van lange bankettafels, via specifieke theetafeltjes tot aan inklapbare kaartspeeltafeltjes aan toe.

 

Gedecoreerde Mozaiek tafels

Mozaiek tafels

Vanaf de negentiende eeuw werd de uitvoering van tafels soberder en voornamelijk gericht op het praktische nut. Dat speelt nog steeds door in onze tijd en dat is eigenlijk jammer. Door middel van mozaïek krijgt elke tafel of tafeltje namelijk een heel persoonlijke uitstraling.

Zeg nou zelf: wat heb je liever op je pittoreske tuinterras staan? Een plastic tuintafel van Leen Bakker of een mooie mozaïek tuintafel die perfect past bij de Waalse klinkers waarmee het terras bestraat is? Ook binnenshuis kan een mozaïek tafel of mozaïek bijzettafeltje het verschil maken tussen een mooie of een perfecte inrichting.

Kijk maar eens naar deze voorbeelden van reeds verkochte mozaïek tafels of naar de mozaïek tafels die nog te koop zijn. Zoals je kunt zien is er van alles mogelijk op het terrein van mozaïek. Wat dacht je trouwens van dat mooie tafeltje dat verder nog goed is, maar alleen een opknapbeurtje nodig heeft? Neem contact op en laat er een kunstzinnig tafeltje van maken, of het nou gaat om een mozaïek tuintafel of om een mozaïek pokertafel!