Mozaïek schilderijen

Mozaïek schilderijen

8 oktober 2019 Door Remco

Mozaïek kunst

Als je het hebt over schilderijen, dan bedoelen mensen meestal een afbeelding die geschilderd is met een penseel op linnen of papier. Je kunt echter ook met mozaïek een mooi schilderij maken, getuige de prachtige mozaïek kunstwerken van bijvoorbeeld de Keulse Dom of in Vaticaanstad.

Mozaïek kunst is een op zichzelf staande kunstvorm die gebruik maakt van specifieke technieken, gereedschappen en materialen. Glas mozaïek is verkrijgbaar in talloze kleurschakeringen die lopen van licht naar donker. Dat maakt het mogelijk om evenveel expressie aan te brengen in een mozaïek schilderij als in “klassieke” schilderingen.

Mozaiek in de geschiedenis

In eerste instantie kennen we mozaïek schilderijen voornamelijk uit Romeinse patriciërhuizen en Middeleeuwse kathedralen. Wegens onder andere het arbeidsintensieve karakter heeft het werken met mozaïek een lange tijd op een laag pitje gestaan. Vanaf ongeveer de negentiende eeuw is de belangstelling voor mozaïek echter weer drastisch toegenomen, ook als kunstzinnige hobby. Eén van de belangrijkste namen op het gebied van mozaïek kunst is natuurlijk de Spaanse architect Antoni Gaudi.

 

Mozaïek schilderijen

In wezen gebruik je dezelfde soort techniek ook bij een mozaïek schilderij. De stippen worden in dit geval gevormd door de verschillend gekleurde glas mozaïek stukjes. Bij mozaïek kunst gebruik je echter niet alleen primaire kleuren, maar ook verschillende schakeringen van dezelfde kleur. Hierdoor wordt het zelfs mogelijk om 3D effecten te suggereren als je dat goed aanpakt. Kijk maar eens naar de voorbeelden in de categorie met mozaïek schilderijen.

Een bijkomend voordeel van glas mozaïek is ook nog eens dat het licht vangt en terugkaatst. Afhankelijk van de hoek waaronder je een mozaïek kunstwerk bekijkt, verandert de lichtinval. Hierdoor is de beleving en impressie van een mozaïek schilderij steeds anders. Dat is een effect dat je niet kunt bereiken met een olie- of waterverfschilderij.

Net als bij traditionele schilderijen is de range van onderwerpen die je kunt uitbeelden met mozaïek onbeperkt. Houd je van rustieke stillevens? Dan is dit Mozaïek Schilderij Bourgondisch misschien iets wat aanspreekt.

Ben je een liefhebber van verrassende afbeeldingen met een dubbele bodem? Dan doet dit Mozaïek Schilderij Kikker/Danseres het waarschijnlijk goed in je woonkamer. Net als bij traditionele schilderingen is de enige beperking bij mozaïek schilderijen de eigen fantasie!