Mozaïek spiegels

Mozaïek spiegels

8 oktober 2019 Door Remco

Spiegels bestaan al sinds de mensheid oud is. De allereerste spiegels die mensen waarschijnlijk gebruikten was stilstaand, helder water in poelen of vijvers. Die weerspiegeling werd al gauw nagebootst door middel van het gieten van water in donker gekleurde kommen. Vanaf een bepaald tijdstip werden stenen of obsidiaan (zwart vulkanisch glas) gepolijst om een draagbare spiegel te krijgen.

Zodra de kunst van de metaalbewerking begon op te komen, verschenen er ook metalen spiegels. Die spiegels bestonden uit een glimmend gepolijste, koperen of bronzen schijf met een steel om hem vast te kunnen houden. Soms werd zelfs gebruik gemaakt van zilver en goud. Egyptische hofdames gebruikten al vanaf 2900 v.Chr. metalen spiegels om de make-up aan te brengen die verwacht werd van hooggeplaatste vrouwen.

Voortschrijdende techniek

De eerste spiegels waren vrij klein en net groot genoeg om het gezicht te kunnen zien. Dat had te maken met de beperkte kennis van metaalbewerking die men destijds had. De Romeinse filosoof Seneca de Jongere (4 v.Chr. – 65 na Chr.)  noemt echter al manshoge Griekse spiegels die gezien werden als technisch hoogstandje.

Spiegels bleven behoren tot de meest kostbare voorwerpen in de Oudheid. Dat bleef zo, zelfs nadat de Romeinen een procedé hadden bedacht om glas te bedekken met een metaallaagje. Bij een Romeinse opgraving in Duitsland heeft men bijvoorbeeld een spiegel gevonden met aan de achterkant een goudlaagje.

Ondanks het kostbare karakter, was de kwaliteit van de eerste glazen spiegels niet om over naar huis te schrijven. Dat kwam op de eerste plaats omdat men nog niet wist hoe men volkomen helder glas kon maken. Daarnaast had men nog niet de juiste metaallegering gevonden om glas perfect spiegelend te krijgen.

Die spiegelkwaliteit verbeterde aanzienlijk toen men rond de zestiende eeuw in Venetië, Duitsland en Vlaanderen kwikspiegels begon te fabriceren. Hierbij werd helder glas bedekt met een dun metaallaagje dat bestond uit drie delen tin en één deel kwik. Dat leverde een perfecte spiegeling op, maar was een uiterst giftig proces wat hersenletsel, nier- en longbeschadiging veroorzaakte bij spiegelmakers.

In de negentiende eeuw vond men tenslotte een chemisch proces uit waarbij glas werd voorzien van een dun laagje zilver. Dat veilige procedé vormt de basis voor onze moderne spiegelfabricage. Hierdoor werden spiegels ook betaalbaar voor het gewone volk.

Spiegels en mozaïek

Mozaïek en spiegels vormen een match in heaven. Een spiegelend oppervlak wordt prachtig geaccentueerd als er een lijst van mozaïek omheen zit. Dat komt door de lichtinval die ontstaat door de gevarieerde toepassing van verschillend gevormde en gekleurde mozaïek steentjes.

Zeker bij een combinatie van diverse mozaïek materialen ontstaat een structuur die een spiegel tot een waar kunstwerk maakt. Mozaïek is zó veelzijdig dat je een spiegelrand perfect kunt matchen aan de omgeving waarin de spiegel komt te hangen. Google maar eens met de termen “mozaïek spiegels” of “mosaic mirrors” en je vindt honderden afbeeldingen met de prachtigste spiegels.

Al die voorbeelden op Google zijn verschillend van structuur, vorm, opbouw en ontwerp . Op sommige afbeeldingen is zelfs goed te zien hoe perfect die spiegels aansluiten bij de achtergrond. Dat effect krijg je niet met de aan de lopende band vervaardigde spiegels die je kunt kopen bij meubelzaken.

Ook in de categorie met mozaïek spiegels van mijn webshop kun je zien op hoeveel verschillende manieren spiegels verfraaid kunnen worden met behulp van mozaïek. Je kunt er een oceaan-achtige uitstraling aan geven zoals in de Mozaïek Spiegel Golvend Parelmoer, maar je kunt ook kiezen voor een elegant, klassiek uiterlijk zoals bij de Mozaïek Spiegel Slinger. Niets is onmogelijk als je gebruik maakt van mozaïek. 

Als je prijs stelt op een persoonlijke toets in huis, dan kun je met mozaïek spiegels alle kanten op. Het is eventjes zoeken naar de spiegel die bij jou past, maar dat is nou eenmaal niet anders als je een persoonlijke uitstraling wilt!