Mozaïek in de tuin

Mozaïek in de tuin

8 oktober 2019 Door Remco

Wij zijn opgegroeid met het idee dat je mozaïek kunstwerken alleen maar binnenshuis tegenkomt. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want al sinds eeuwen wordt mozaïek toegepast in gebouwen zoals basilieken en kathedralen, regeringsgebouwen en stadhuizen of andere gebouwen met een prestigieus karakter. 

In de Antieke tijd werd mozaïek echter ook buitenshuis toegepast voor o.a. het bestraten van voetpaden. Al in de achtste eeuw voor Christus gebruikten Griekse kunstenaars voor dat doel zorgvuldig uitgekozen witte en zwarte kiezelstenen. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kwamen daar ook nog rode en groene kiezelstenen bij.

De kracht van mozaïek


Zelfs van zulk eenvoudig materiaal kunnen de mooiste voorstellingen worden gemaakt. Philips II van Macedonië had in 348 v.Chr. een appeltje te schillen met de Griekse stad Olynthos. Als gevolg daarvan verwoestte hij deze stad, die in de daaropvolgende eeuwen in de vergetelheid raakte.

In de jaren 20 van de vorige eeuw werd Olynthos opnieuw gevonden en opgegraven. Tot grote verrassing van de archeologen hadden veel huizen een mozaïek vloer met prachtig uitgevoerde afbeeldingen. Al die abstracte en figuratieve voorstellingen waren samengesteld uit eenvoudige kiezelstenen!

Daarom is het niet zo’n gek idee om ook de tuin eens wat te gaan verfraaien met mozaïek. Waarom zouden we niet doorgaan met wat de oude Grieken begonnen zijn? Bovendien heeft mozaïek één groot voordeel: de weerspiegelende kracht van mozaïek steentjes zorgt buitenshuis voor de prachtigste lichteffecten!

Wat dacht je daarom van een perfecte mozaïek tuintafel die jouw pittoreske bakstenen tuinterras vervolmaakt? Je hoeft daarbij zélf helemaal niet handig te zijn, omdat er een heleboel aantrekkelijke en kant-en-klare mozaïektafels in de markt te vinden zijn.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de categorie met mozaïek tafels in mijn webshop. In die categorie kun je zien op hoeveel verschillende manieren een simpele mozaïek tuintafel uitgevoerd kan worden. Wat dacht je van de Mediterrane uitstraling van de Mozaïek Tafel Marble Square? Past iets Oud-Hollandsch echter beter in de stijl van je terras? Dan is dit Mozaïek Tuintafeltje Oud-Hollands precies wat je zoekt!

Kunstenaars als Antoni Gaudi en Joseph Maria Jujol begrepen de kracht van mozaïek als geen ander. Als je wel eens in Barcelona geweest bent, dan heb je vast wel het Park Güell bezocht. Daarin vind je allerlei kunstwerken die het effect van de zon op mozaïek perfect onderstrepen. 

Mozaïek toepassingen voor in de tuin

Nou hoef je het in je eigen tuin natuurlijk niet zo groots aan te pakken als Gaudi en zijn medekunstenaar Jujol. Natuurlijk, een mozaïek bank á la Gaudi in je tuin zou prachtig zijn, maar het kan ook erg massief overkomen. Gelukkig zijn er ook wat meer simpele, maar toch ook artistieke oplossingen te bedenken.

Op het gebied van bijvoorbeeld mozaïek tuintafeltjes zijn er een heleboel prachtige voorbeelden te vinden die uitstekend in je tuin passen! Hoe mooi zou ook een langgerekte mozaïek plantenbak er niet uitzien of een mozaïek vogeldrinkbakje op een fraai versierde mozaïek zuil?

Ook met blinde muren is veel te doen als je het hebt over mozaïek. Schilder die muur eens volledig wit en beleg die dan met takjes, blaadjes en bloemen van mozaïek!

Je kunt ook een deel van die muur bestrijken met een dikke laag cement. Plak hierin verschillend gekleurde koffie- en theekopjes vast. Na uitharding kun je rondom die kopjes een mozaïek achtergrond aanbrengen en de kopjes gebruiken als bloempotjes voor bijvoorbeeld vetplantjes.

Op mozaïek gebied valt er ook veel te doen met de stenen tuinornamenten die je kunt vinden in tuincentra. De mogelijkheden die je hebt worden alleen maar begrensd door je eigen fantasie. Mozaïek is zo veelzijdig dat je er een heleboel kanten mee op kunt, ook in de tuin!