Mozaïek tafelblad: vlinders en bloemen

Mozaïek tafelblad: vlinders en bloemen

8 oktober 2019 Door Remco

In 2011 heb ik een opdracht gekregen om een tafelblad van 130×100 cm te mozaïeken. Nu heb ik wel vaker tafelbladen gemaakt, maar nog nooit een van deze omvang.

Het was dus wel even slikken toen ik deze opdracht binnenkreeg, want mozaïek is toch vaak een kwestie van smaak.

Door goed te communiceren kun je een goed beeld krijgen van wat de klant wilt, maar het is altijd afwachten of het resultaat ook precies is wat de ander in gedachten had!

 

De voorbereiding van het mozaiek tafelblad

Het mozaïek tafelblad was bedoeld voor een buitentafel en hoewel de tafel wel grotendeels overdekt zou worden door een veranda, heb ik toch de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de tafel te wapenen tegen allerlei weersinvloeden.

Zo heb ik allereerst het bovenblad geïmpregneerd om de lijm beter te laten hechten. De kopse kanten heb ik op advies ingesmeerd met houtlijm. Ook de onderkant van de tafel heb ik onderhanden genomen door hem te behandelen met lak.

Om het totaalplaatje mooier te maken, heb ik de zijrand van de tafel drie centimeter langer gemaakt, waardoor je een heel ander effect krijgt.

Het lijkt nu alsof de tafel van heel dik hout is gemaakt. Zo is de rand nu bijna vijf centimeter in plaats van achttien millimeter.

 

De mozaïekopdracht

De instructies voor het mozaïek tafelblad luidden: veel bloemen, maar ook vlinders, insecten, salamanders en wat al niet meer. Als het maar een vrolijke, kleurrijke boel werd!

 

Ik neem van tevoren altijd even de tijd om een duidelijk beeld te vormen van hoe het mozaïek er uiteindelijk uit moet komen te zien en al snel werd duidelijk dat ik in de hoeken verschillende bloemen wilde hebben met als kader een soort slingerplant van madeliefjes.

Vlinders zijn er in vele variaties en kleuren, dus dit zijn dus heel dankbare onderwerpen om te mozaïeken. Zaak is vooral om de kleuren goed te verdelen en goed te letten op de juiste kleurencombinaties, zodat het eindresultaat overzichtelijk is en niet te druk.

De kikker, spin en salamander heb ik met gemêleerde tegels gemozaïekt, zodat het meer lijkt te leven. Ook heb ik diverse parelmoer mozaïekstukjes voor de vlinders gebruikt, wat een heel bijzonder effect heeft.

 

De terugblik

Mensen vragen vaak een offerte aan, maar het is hierbij heel belangrijk om te weten hoe het plaatje uiteindelijk moet worden. Dit tafelblad was bijvoorbeeld heel erg arbeidsintensief, doordat het een erg druk, gedetailleerd en speels patroon is. Elk stukje moet apart geknipt en gesneden worden, waardoor dit veel meer werk is dan bijvoorbeeld een tafelblad met een patroon van veel dezelfde vierkantjes en driehoekjes of iets dergelijks.

Uiteraard is dit tafelblad ook veel lastiger te maken doordat ik zelf het ontwerp moest maken en de opdrachtgeefster in alle opzichten tevreden moest stellen (of liever gezegd, enthousiast moest maken!). Ik heb er heel veel werk aan gehad, maar als het uiteindelijk naar wens is gegaan, geeft dit enorm veel voldoening.

Inmiddels is het tafelblad van mozaïek overgebracht naar de nieuwe eigenaresse, die zo tevreden was met het eindresultaat dat er direct nog twee bestellingen uit voort zijn gekomen.

Wil je zelf ook een mozaïek tafelblad voor bijvoorbeeld je tuintafel laten maken? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen, dan kijken we samen even naar je specifieke wensen en de mogelijkheden!